Onderwijs

Onderwijs

Welkom! Jij bent hier omdat je wil inzetten op krachtig leesonderwijs in je school. De Iedereen Leest Academie helpt je graag met een online en offline leeraanbod. Dat aanbod steunt op zes pijlers waarmee je kennismaakt in de slider onder de trajecten in de kijker. Onder de slider vind je ons leeraanbod bij elk van die pijlers. 

In de kijker

Ontdek de aankomende fysieke opleidingen voor onderwijsprofessionals! Verder op deze pagina vind je het volledige leeraanbod van de Iedereen Leest Academie.

Werken aan krachtig leesonderwijs

met 6 pijlers

Van leerlingen lezers maken is een uitdagend proces. Maak van lezen een prioriteit op jouw school en ga aan de slag met verschillende pijlers: een leesbeleid, een krachtige en motiverende leesomgeving, een rijk leesaanbod, een motiverende en effectieve leesdidactiek, leesmonitoring en een breed leesnetwerk. Door samen met je schoolteam in te zetten op al deze pijlers werk je aan krachtig leesonderwijs waarin de leerlingen centraal staan. 

Meer weten?  Klik rechts op de pijl. 

1

Leesbeleid

Een leesbeleid is als het ware de motor van je krachtig leesonderwijs. Het is het proces waarmee je als team doelgericht en in een doorgaande lijn het leesonderwijs van je school aanstuurt, opvolgt en bijstuurt. Wil je de neuzen in dezelfde richting krijgen? Maak dan als schoolteam werk van een duurzaam leesbeleid. 

2

Leesomgeving

Leerlingen warm maken voor boeken en lezen, betekent daar ruimte voor maken op je school, letterlijk en figuurlijk. Dat doe je door onder meer door een knusse, comfortabele leesplek te creëren, je leesaanbod daar toegankelijk en zichtbaar te presenteren en die leesplek en dat leesaanbod tot leven te brengen. Wil je van jouw school een echte leesschool maken? Zet dan ook in op de leesomgeving.

3

Leesaanbod

Om krachtig leesonderwijs te realiseren is een rijk leesaanbod essentieel. Het komt er op aan die rijke leesmaterialen te leren kennen, ze in te delen volgens tekstgenres, teksttypes en thema's en dat rijke leesaanbod zowel op klas- als schoolniveau in kaart te brengen. Wil je als schoolteam werken aan krachtig leesonderwijs? Neem dan ook je leesaanbod onder de loep. 

4

Leesdidactiek

Bij krachtig leesonderwijs maken leraren het verschil. De pijler leesdidactiek verwijst naar de keuzes die je als leraar maakt in functie van motiverend en effectief leesonderwijs. Die keuzes gaan onder meer over de leesdoelen die je vooropstelt, de instructie die je geeft, de manier waarop je de kennis van leerlingen verdiept en hun woordenschat verbreedt. Ook de kansen voor oefening, interactie en feedback die leerlingen krijgen, maken een belangrijk deel uit van een krachtige leesdidactiek. Wil je van leerlingen lezers maken? Dan vertaal je een krachtige leesdidactiek op maat van élke klas. 

5

Leesmonitoring

Wil je nagaan of je leesonderwijs werkt voor alle leerlingen? Via leesmonitoring kan je de leesontwikkeling van leerlingen bevorderen én opvolgen. Waarom is dat zo belangrijk? Wat kan je monitoren en hoe pak je dat aan? Met wie en wanneer kan je leesontwikkeling monitoren? Dat zijn vragen die je moet kunnen beantwoorden. In krachtig leesonderwijs is ook leesmonitoring een essentiële pijler. 

6

Leesnetwerk

Lezers maak je samen. Samen met je schoolteam, maar ook met je leerlingen en hun ouders, met onderwijspartners en met socio-culturele partners zoals de bibliotheek. Wat is de meerwaarde van een leesnetwerk voor je leesonderwijs? Wie kan er deel van uitmaken? Daarvan moet je op de hoogte zijn. Om van leesonderwijs een gedeeld verhaal te maken, moet je je leesnetwerk actief betrekken op klas- en schoolniveau.

Een samenspel

tussen de pijlers

Je kent nu de verschillende pijlers voor krachtig leesonderwijs op je school. De pijlers staan niet op zichzelf, ze werken op elkaar in. Wil je alles halen uit het samenspel tussen de pijlers? Zet dan als schoolteam op alle zes pijlers in.

Hoe begin je eraan?

Onder de slider vind je een overzicht van ons leeraanbod bij elk van die pijlers. Online of offline, gratis of betalend, the basics of verdiepend: aan jou de keuze. Klik door voor alle inhoudelijke en praktische details en schrijf je gauw in!

Geen idee waarmee je wil beginnen? Start dan met Een duurzaam leesbeleid ontwikkelen bij de pijler leesbeleid. Veel leerplezier!

Leesmonitoring